Μπορεί να γραφτεί ιστορία στις φετινές Κάννες

Share:
Μπορεί όλοι στην Ελλάδα να το απευχόμαστε- καθώς ο δικός μας Γιώργος Λάνθιμος διεκδικεί για μια ακόμα φορά το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες- αλλά ο συνυποψήφιός του Μίκαελ Χάνεκε, φλερτάρει έντονα με την πιθανότητα φέτος, όχι μόνο να είναι ο μεγάλος νικητής στο κινηματογραφικό φεστιβάλ αλλά και να καταρρίψει ένα μοναδικό ρεκόρ.

Οι πιθανότητες να αποσπάσει για μία ακόμα φορά τον Χρυσό Φοίνικα κάνουν τον συγκλονιστικό σκηνοθέτη από την Αυστρία, Μίκαελ Χάνεκε να βάζει σοβαρή υποψηφιότητα ώστε να γίνει ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία του θεσμού που θα έχει στην κατοχή του τρία χρυσά αγαλματίδια.

Ο 75χρονος δημιουργός διεκδικεί και φέτος το κινηματογραφικό βραβείο με την ταινία του «Happy End», που αφηγείται την ιστορία μίας μεγαλοαστικής οικογένειας, η οποία ζει στη Βόρεια Γαλλία, με την προσφυγική κρίση που εκτυλίσσεται στο Καλαί να βρίσκεται στο παρασκήνιο.

Ο Χάνεκε, παλιός γνώριμος των Καννών, έχει προταθεί οκτώ φορές και έχει κερδίσει ήδη τις δύο από αυτές.

Το 2009 με την γερμανόγλωσση, ασπρόμαυρη ταινία του «Η λευκή κορδέλα», που ήταν υποψήφια και για Όσκαρ Καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και το 2012 με την «Αγάπη», που κέρδισε και το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας την επόμενη χρονιά.

Εκτός από τον Χάνεκε, στην ιστορία ου Φεστιβάλ των Καννών,  μόνο έξι ακόμα σκηνοθέτες έχουν βραβευτεί δύο φορές με τον Χρυσό Φοίνικα, ανάμεσά τους οι Φράνσις Φορντ Κοπόλα, Εμίρ Κουστουρίτσα και οι αδελφοί Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν.

iefimerida.gr