Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ

Τουλάχιστον ένα στα δέκα εμφιαλωμένα νερά περιέχει επικίνδυνους για την υγεία μικροοργανισμούς.  Αυτό προκύπτει από δύο πανεπιστημιακές έρευνες  που διήρκεσαν συνολικά 12 χρόνια.
Βασικός λόγος για την προβληματική ποιότητα, αναφέρουν οι ειδικοί, είναι οι απαράδεκτες συνθήκες αποθήκευσής του, όπως φαίνεται, για παράδειγμα, στις φωτογραφίες-ντοκουμέντο που πάρθηκαν στις 14.30 και 14.45 το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Ιουνίου όταν η θερμοκρασία ήταν λίγο πάνω από τους 38 βαθμούς Κελσίου υπό σκιάν: τα εμφιαλωμένα νερά που προορίζονται για κατανάλωση από επισκέπτες αλλά και ασθενείς του νοσοκομείου Αλεξάνδρα έχουν «αποθηκευθεί» σε εξωτερικό χώρο στα πλάγια της κεντρικής εισόδου, δίπλα από μηχανήματα κλιματισμού που εκπέμπουν ακόμα περισσότερη θερμότητα, ενώ κανονικά θα έπρεπε να φυλάσσονται σε θερμοκρασίες κάτω των 18 βαθμών Κελσίου για να μην αναπτύξουν μικροβιακό φορτίο το οποίο μπορεί να προκαλέσει μέχρι και λοιμώξεις στο αίμα!

Στις μελέτες των Πανεπιστημίων Θράκης και Πατρών, οι οποίες διενεργήθηκαν τμηματικά από το 1995 έως το 2003 και από το 2004 έως το 2007, και κατά τις οποίες εξετάστηκαν περίπου 1.700 μπουκάλια νερού που κυκλοφορεί στο εμπόριο, εντοπίστηκαν ψευδομονάδες, κολοβακτηρίδια και αποικίες μικροοργανισμών που μπορεί να προκαλέσουν ωτιτικές λοιμώξεις, στο ουροποιητικό και αναπνευστικό σύστημα, γαστρεντερίτιδες και άλλα προβλήματα υγείας.

«Σκοπός των μελετών μας είναι η αξιολόγηση της ποιότητας των εμφιαλωμένων νερών που προμηθεύεται από το “ράφι” ο καταναλωτής και αυτή η προσπάθειά μας συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Δυστυχώς, αν και ο αριθμός των μικροοργανισμών στην αρχική πηγή του εμφιαλωμένου νερού είναι συνήθως χαμηλός, στις μελέτες μας αναφέρεται αύξηση αυτού του αριθμού ύστερα από την διακίνηση και αποθήκευσή του», λέει ο δρ Απόστολος Βανταράκης από το Εργαστήριο Υγιεινής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο οποίος συμμετείχε και στις δύο έρευνες. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την μικροβιολογική ποιότητα του εμφιαλωμένου νερού τα όρια για την παρουσία e. coli, πυοκυανικής ψευδομονάδας και εντερόκοκκων είναι μηδενικά, ενώ για τις αποικίες μικροοργανισμών ανέρχονται στις 100 ανά χιλιοστόλιτρο στους 22 βαθμούς Κελσίου και στις 20 ανά χιλιοστόλιτρο στους 37 βαθμούς Κελσίου. Για να διατηρείται η ποιότητα του νερού στα προαναφερθέντα όρια, βασική προϋπόθεση είναι η αποθήκευση και η μεταφορά του σε θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούν τους 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το 2004 έως και σήμερα και είχε ως δείγμα 172 φιάλες τα αποτελέσματα είναι ελαφρώς καλύτερα από αυτά της περιόδου 1995-2003, σύμφωνα με τον δρα Βενταράκη. Πιο συγκεκριμένα, ενώ στην οκταετή μελέτη το 13,2% των δειγμάτων από 10 ελληνικές εταιρείες περιείχαν e. coli ή εντερόκοκκους, στα εμφιαλωμένα νερά που εξετάστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια δεν βρέθηκαν οι παραπάνω μικροοργανισμοί. Αντίθετα, στη μελέτη που διεξήχθη από το 2004 έως σήμερα βρέθηκε ότι το 10,46% των δειγμάτων από 11 ελληνικές εταιρείες έχει ψευδομονάδα πυοκυανική, ενώ από το 1995 μέχρι το 2003 είχε εντοπιστεί στο 5,9% των δειγμάτων που εξετάστηκαν. 


Επιπλέον, στην πρόσφατη έρευνα το 19,2% των εμφιαλωμένων περιείχε ολικό αριθμό 
μικροοργανισμών πάνω από 100 ανά χιλιοστόλιτρο στους 22 βαθμούς Κελσίου και το 16,9% πάνω από 100 στους 37 βαθμούς Κελσίου- ποσότητες που υπερβαίνουν τα όρια της ελληνικής νομοθεσίας για την μικροβιολογική ποιότητα του εμφιαλωμένου νερού. Όσον αφορά στα αποτελέσματα της οκταετούς έρευνας, η παρουσία e. coli και εντερόκοκκων που βρέθηκε στα δείγματα συνδέεται με ρύπανση από κόπρανα, ενώ το βακτηρίδιο Favobacterium αποτελεί ένδειξη ότι το νερό περιέχει χώμα. «Το πιο βασικό πρόβλημα κατά τη γνώμη μου είναι η κακή αποθήκευση των εμφιαλωμένων νερών σε χώρους χωρίς κατάλληλη θερμοκρασία. Ιδίως όταν αυτά προορίζονται για κατανάλωση από ασθενείς, μωρά και άλλες ευπαθείς ομάδες. Γι΄ αυτό και απαιτείται εγρήγορση στον έλεγχο των υγειονομικών αρχών», λέει ο δρ Βανταράκης.

Λίγοι έλεγχοι. Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις, οι έλεγχοι εμφιαλωμένων νερών στην Ελλάδα από το Γενικό Χημείο του Κράτους δεν ξεπερνούν τα τετρακόσια δείγματα τον χρόνο, όσα δηλαδή αποστέλλονται προς ανάλυση από το υπουργείο Υγείας, ενώ οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΦΕΤ ανέρχονται στα 200-300 λίτρα ετησίως. Την ίδια ώρα ο αριθμός των μπουκαλιών που διατίθενται κάθε χρόνο στην αγορά υπολογίζεται ότι είναι πάνω από δύο δισεκατομμύριο τεμάχια.