Ο θάνατος του ιερού ελαφιού (2017)

Ο Steven (Colin Farrell) είναι ένας διαπρεπής καρδιοχειρουργός, παντρεμένος με την Anna (Nicole Kidman), μία καταξιωμένη οφθαλμίατρο.

Είναι ευκατάστατοι και ζουν ευτυχισμένοι με τα δύο τους παιδιά, την έφηβη Kim (Raffey Cassidy) και τον δωδεκάχρονο Bob (Sunny Suljic).

O Steven έχει αναπτύξει φιλική σχέση με τον Martin (Barry Keoghan), ένα δεκαεξάχρονο αγόρι, ορφανό από πατέρα, το οποίο έχει υπό την προστασία του. Τα πράγματα παίρνουν ολέθρια τροπή όταν ο Steven συστήνει τον Martin στην οικογένεια του.

Το νεαρό αγόρι αναστατώνει τον κόσμο τους και υποχρεώνει τον Steven να επιλέξει ανάμεσα σε μια ακραία θυσία ή τον κίνδυνο να χάσει τα πάντα. Βραβείο Σεναρίου Φεστιβάλ Καννών 2017.

➤➥➦➨➩➪➫➬ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 5/10

 «Με το "Ελάφι" οι Λάνθιμος – Φιλίππου έπεσαν θύματα της καλλιτεχνικής τους μοναδικότητας»

Και όταν λέμε θύματα το εννοούμε. Καλλιτεχνική μοναδικότητα δεν είναι υποχρεωτικά διθυραμβική παρουσία. Πιθανότατα είναι και αποτυχία.

Μια ταινία στην οποία οι "ποιητές" ήθελαν (μάλλον) να πουν πολλά, αλλά δεν κατάφεραν σε καμια περίπτωση να τα πουν σε εμάς - στο κοινό. Και αυτό χαρακτηρίζεται άβίαστα ως αποτυχία.

Η κάθε ταινία έχει ένα σκοπό. Να μεταφέρει τουλάχιστο κατανοητά μια ιδέα, ένα νόημα. Όταν στην προσπάθεια έκφρασης καλλιτεχνικού οίστρου χάνεται η ουσία, λυπάμαι αλλά αποτύχαμε.

Το σενάριο δε θα το έλεγα πρωτότυπο. Μπορώ να απαριθμήσω ατελείωτα θρίλερ της σειράς με την ίδια υπόθεση.

Οι ερμηνείες δεν είναι κάτι το ιδαίτερο και το τέλος της ταινίας ......

Περίμενα κάτι καλύτερο από τον Λάνθιμο. Αδυνατώ να καταλάβω γιατί ασχολήθηκε ο κόσμος του σινεμά με την ταινία.(Φυσικά πριν την κυκλοφορία της)

Απόδειξη ότι δε μιλάμε για κάτι σημαντικό είναι η απουσία οποιουδήποτε τμήματος της ταινίας από σοβαρά κινηματογραφικά βραβεία.

Όχι δεν είναι κανένας απο εμάς χαζός που δεν κατάλαβε τι τελικά ήθελε να πει μια κακή ταινία.

Η κουλτούρα οφείλει να υποστηρίζεται και να έχει νόημα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Comment without Hesitation!