Χαμένο σενάριο του Στάνλεϊ Κιούμπρικ βρέθηκε στην Ουαλία

Ένα σενάριο, του διάσημου σκηνοθέτη Στάνλεϊ Κιούμπρικ, αποκαλύφθηκε μετά από 60 χρόνια, όπως γράφει το BBC. Το σενάριο, με τίτλο «Burning Secret», ανακαλύφθηκε από έναν καθηγητή κινηματογράφου, στην Ουαλία, κατά τη διάρκεια της έρευνάς του για ένα βιβλίο που αφορά το τελευταίο πρότζεκτ του αείμνηστου σκηνοθέτη.

Το «Burning Secret» απορρίφθηκε στα τέλη του 1950, καθώς θεωρήθηκε πολύ αμφιλεγόμενο για να επενδύσουν οι παραγωγοί των κινηματογραφικών στούντιο. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Μπάνγκορ, Νέιθαν Έιμπραμς, δήλωσε ότι το νέο αυτό εύρημα είναι, όπως το χαρακτήρισε «φανταστικό».

Ο καθηγητής Έιμπραμς έκανε έρευνα πάνω στην τελευταία ταινία του Κιούμπρικ, «Μάτια Ερμητικά Κλειστά», όταν ανακάλυψε το χαμένο αυτό σενάριο. «Ο γιος ενός συνεργάτη του Κιούμπρικ, ο οποίος επιθυμεί για την ώρα να παραμείνει ανώνυμος, μου έδειξε ένα αντίγραφο», είπε ο καθηγητής, ο οποίος είναι ο διευθυντής έρευνας στη σχολή Δημιουργικών Σπουδών και Μέσων Ενημέρωσης στο πανεπιστήμιο της βόρειας Ουαλίας.

«Είναι πολύ πιθανόν ότι ο συγκεκριμένος συνεργάτης επρόκειτο να δουλέψει πάνω σε αυτό το σενάριο για μία ταινία, που πιθανώς θα έπαιρνε πράσινο φως», ανέφερε. Ο καθηγητής, που ειδικεύεται στην διατλαντική ιστορία και  τον πολιτισμό του εβραϊκού κινηματογράφου, ανέφερε ότι οι βιογραφίες και τα αρχεία για τον Κιούμπρικ κάνουν αναφορά στο συγκεκριμένο σενάριο. «Αυτό που κανείς δεν ήξερε ήταν εάν πραγματικά είχε γραφτεί και είχε ολοκληρωθεί. Και τώρα ξέρουμε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα και έχουμε ένα ολοκληρωμένο σενάριο», δήλωσε ο καθηγητής Έιμπραμς. «Το να κάνει κανείς μία νέα ανακάλυψη σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ δύσκολο, παρόλο που το αρχείο του Κιούμπρικ στο Λονδίνο έχει ανοίξει, το μεγαλύτερο μέρος αυτού ερμηνεύεται εκ νέου ή ανακαλύπτοντας ένα έγγραφο εδώ ή εκεί», ανέφερε.

Το σενάριο του «Burning Secret» είναι η προσαρμογή ενός μυθιστορήματος του 1913 από τον αυστριακό συγγραφέα Στέφαν Τσβάιχ, που γράφτηκε από τον Κιούμπρικ το 1956 μαζί με τον συγγραφέα Κόντερ Βιλινγκχαμ. Αναφέρεται στην ιστορία ενός ασφαλιστή που δημιουργεί μία φιλική σχέση με ένα 10χρονο αγόρι, ώστε να μπορέσει να προσεγγίσει και να αποπλανήσει τη μητέρα του. Ο καθηγητής Έιμπραμς είπε ότι ο Κιούμπρικ παίρνει ένα πρωτότυπο βιεννέζικο εβραϊκό μυθιστόρημα και το μεταφέρει στη σύγχρονη Αμερική. «Αυτό που μπορούμε να δούμε είναι η σχέση που δημιουργείται ανάμεσα σε αυτό και την “Λολίτα”, το “Μπάρι Λίντον“, τη “Λάμψη” και κορυφώνεται με το “Μάτια Ερμητικά Κλειστά“», είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε πως «στοιχεία αυτής την ταινίας, παρόλο που δεν κατάφερε να γυριστεί, υπάρχουν στις υπόλοιπες ταινίες του σκηνοθέτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Comment without Hesitation!