Fyre - Παγιδευμένοι χωρίς νερό

Tο Φεστιβάλ Fyre παρουσιάστηκε σαν μια πολυτελής μουσική εμπειρία σε ένα λουσάτο ιδιωτικό νησί, αλλά ένας φαντασμένος επιχειρηματίας το οδήγησε σε παταγώδη αποτυχία και μια από τις μεγαλύτερες απάτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Η ταινία Το Φιάσκο του Fyre Festival είναι πραγματικά από εκείνα τα ντοκιμαντέρ που χωρίς να το παίζουν «εξυπνακίστικα» μέσα από τα ίδια τα γεγονότα και τις συνεντεύξεις των εμπλεκομένων σου δείχνουν πως μπορεί μια έπαρση να καταλήξει σε απάτη, μέσα από το ευκολόπιστο κοινό.

Το Fyre Festival όπως αναφέρεται και μέσα στην ταινία ξεκίνησε σαν κάτι ανάμεσα σε Coachella και Woodstock απλά θα είχε το μεγάλο προνόμιο να μπορεί να γίνει δίπλα στη θάλασσα, στις μαγικές Μπαχάμες.

Ποιό ήταν το αποτέλεσμα; Να καταλήξει στο μεγαλύτερο φιάσκο που έχει γίνει ποτέ σε event. Όλα έδειχναν πολλά υποσχόμενα, τα εισιτήρια για τα Σαββατοκύριακα 29-30 Απριλίου και 6-7 Μαΐου 2017 έκαναν φτερά, ωστόσο κανείς δεν υπολόγιζε κάτι απλό. Την υλοποίηση της ιδέας.

Γιατί όχι μόνο πούλησαν αέρα κοπανιστό με επικεφαλής τον Billy McFarland ή δεν είχαν κανονίσει ούτε τα βασικά, όπως διαμονή, φαγητό, νερό, αλλά έπεσαν και στα Σαββατοκύριακα με την μεγαλύτερη κινητικότητα στο νησί λόγω εθνικής εορτής. Κάτι σαν τον τελικό του Superbowl, όπως περιγράφεται.

To Fyre Festival θα ήταν το μουσικό φεστιβάλ που μπορεί να άλλαζε τα πάντα, αλλά κατέληξε σε μια αγωνιώδη προσπάθεια των καλεσμένων να… επιβιώσουν, καθότι μετέδιδαν ζωντανά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις σκηνές που βίωναν, παγιδευμένοι σε ένα μέρος χωρίς νερό, διαμονή και τρόπο διαφυγής.

Όλα άρχισαν τον Δεκέμβριο του 2016, όταν… influencers των social media όπως οι Kendall Jenner (πήρε 250 χιλιάρικα για μια απλή φωτογραφία, Bella Hadid, Emily Ratajkowski, Hailey Baldwin, Alessandra Ambrosio και πολλές ακόμα έκαναν promotion ώστε ο κόσμος να αγοράσει εισιτήρια.

Τα εισιτήρια, που ξεκινούσαν από $1.500 και έφταναν και μέχρι τις $12.000, υπήρχαν παροχές όπως η μετακίνηση με ιδιωτικό τζετ, η διαμονή σε πολυτελή βίλα, το φαγητό από τον δημοφιλή τηλε-σεφ Stephen Starr και μεγάλα ονόματα όπως Major Lazer, Migos, Blink-182, Tyga και Pusha T, συν φυσικά τα εντυπωσιακά τοπία.

Όμως αυτό που επικράτησε ήταν κακό φαγητό, βαλίτσες φορτωμένες σε φορτηγό, αδέσποτα σκυλιά, μηδενικός χώρος φιλοξενίας και το προσωπικό δεν ήταν αρκετό τόσο σε αριθμό όσο και σε εκπαίδευση για μια τέτοια διοργάνωση.

Το Φιάσκο του Fyre Festival καταγράφει με γρήγορο και γλαφυρό ρυθμό τα όλα όσα έγιναν και πολλά περισσότερα από αυτά μέσα από παρασκήνια, δηλώσεις των πρωταγωνιστών και πολλά ακόμα, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία.

Φυσικά κεντρικό πρόσωπο είναι Billy McFarland, που είναι ένας έξυπνος μεν για αυτό που πήγε να κάνει (και έκανε γενικότερα στην ζωή του), αλλά αποδείχθηκε εντελώς υπερφίαλος και άπειρος για κάτι τέτοιο, με τον ναρκισισμό του «απόλυτο όνειρο για τον κάθε average loser» να του γυρίσει μπούμερανγκ.

Το Φιάσκο του Fyre Festival είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ που εξετάζει όλα όσα έγιναν, χωρίς να το θέλει εμβαθύνει και στην ηθική προέκταση των όσων εκτυλίχθηκαν και γενικά πρέπει να το διαπιστώσετε με τα μάτια σας.





0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Comment without Hesitation!

© All Rights Reserved. 2024 . Designed by OddThemes