Το Βαμμένο Πουλί /ThePaintedBird για το Όσκαρ 2020 Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Η αριστουργηματική ταινία του Τσέχου σκηνοθέτη Βάκλαβ Μαρχούλ, βασισμένη στο κλασσικό μυθιστόρημα «Το Βαμμένο Πουλί» του Γέρζι Κοζίνσκ, συγκλόνισε κοινό και κριτικούς στο 76ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και διεκδικεί το Όσκαρ 2020 Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Ένα καθηλωτικό οδοιπορικό στη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης υπόστασης. Μια ταινία για την ελπίδα που αντιστέκεται στο μίσος.



Με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των Χάρβεϊ Καϊτέλ, Ούντο Κίερ, Στέλαν Σκάσγκαρντ.


Μνημειώδες

THE GUARDIAN



Συγκινητικό. Μια πραγματική γροθιά στο στομάχι
HOLLYWOOD REPORTER



Αριστούργημα
CINEMATOGRAPHE.IT

 Ανατολική Ευρώπη, τέλη Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα παιδί – δίχως όνομα – προσπαθεί να επιβιώσει μόνο του στην ύπαιθρο, ταξιδεύοντας από χωριό σε χωριό, και αντιμετωπίζοντας τις πιο σκληρές δοκιμασίες, διατηρώντας όμως την ελπίδα ζωντανή, στο πιο απάνθρωπο περιβάλλον.



Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο  κλασσικό αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας «Το Βαμμένο Πουλί» του Πολωνού συγγραφέα  Γέρζι Κοζίνσκι, το οποίο πρωτοεκδόθηκε το 1965, προκαλώντας τεράστιο θόρυβο για την ωμότητα με την οποία σκιαγραφεί  τη βία και των παραλογισμό των κοινωνιών της Ανατολικής Ευρώπης στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Κοζίνσκι υπέφερε για πολλά χρόνια λόγω αυτού του βιβλίου: Η έκδοση απαγορεύτηκε στην Πολωνία, τη γενέτειρά του, και η οικογένειά του υπέστη προπηλακισμούς από Ανατολικοευρωπαίους οι οποίοι θεωρούσαν ότι το βιβλίο έθιγε τον πολιτισμό τους. Το έργο του όμως άντεξε στον χρόνο και σήμερα θεωρείται κλασικό, επειδή ακριβώς περιγράφει μοναδικά την ίδια τη φύση της βαναυσότητας αλλά και την πάλη για επιβίωση.

Σκηνοθεσία: Βάκλαβ Μαρχούλ 

Πρωταγωνιστούν: ο μικρός Πετρ Κότλαρ και οι Χάρβεϊ Καϊτέλ, Ούντο Κίερ, Στέλαν Σκάσγκαρντ

Χώρα: Τσεχία – 2019

Διάρκεια: 169’




0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Comment without Hesitation!

© All Rights Reserved. 2024 . Designed by OddThemes