«New York Times»: Το TikTok είναι χαοτικό και ορισμένες φορές αδάμαστο

 


«Το TikTok», σύμφωνα με τους «New York Times», «είναι χαοτικό και ορισμένες φορές αδάμαστο, και παρόλο που δεν έχει ανοσία στο top-down μάρκετινγκ, είναι ιδανικότερο από κάθε άλλη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για την ανάδειξη του άγνωστου και του περίεργου».


Επομένως, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ακόμη και αβανγκάρντ μουσικά έργα, που δύσκολα η GenZ θα πλησίαζε διαφορετικά, βρίσκουν στέγη στο TikTok μέσα από challenges. Στο Caretaker Challenge διάφοροι πιτσιρικάδες άκουγαν επί 6.5 ώρες σερί τη σειρά άλμπουμ «Everywhere at the end of time» που έχει γράψει ο Caretaker a.k.a James Leyland Kirby με θέμα την άνοια και μετά αφηγούνταν στα βίντεο τη μεταφυσική εμπειρία τους! Σύμφωνα με τον αμερικανικό τύπο το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι περισσότερο ένα κλειστό οικοσύστημα, που σημαίνει ότι πολλά τραγούδια που γίνονται viral στο TikTok δεν καταφέρνουν κάτι ανάλογο έξω από αυτό.


Η λύση που σκέφτηκαν οι δισκογραφικές εταιρείες σε αυτό το ζήτημα ήταν τα remix. Αντί να επενδύσουν στη viral επιτυχία ενός άγνωστου καλλιτέχνη, οι εταιρείες προτίμησαν να προσθέσουν ένα ήδη καταξιωμένο όνομα στο remix ενός κομματιού.


To «Old Town Road» του Lil Nas X έγινε viral στην πλατφόρμα, ωστοσο «έφτασε στον ουρανό» με το remix του Billy Ray Cyrus. Το συγκεκριμένο κομμάτι θεωρείται σημείο αναφοράς για την συγκεκριμένη στρατηγική.


Η συνταγή αυτή φαίνεται ότι λειτουργούσε για ένα διάστημα. Στην πορεία, όμως, αποδείχτηκε ότι δεν είναι όλα τα remixes χρυσός. Ορισμένες απόπειρες βούλιαζαν από την αμηχανία και τη μετριότητα, με ελάχιστες να ανεβαίνουν στο Top10 του Billboard.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα χιτ ήταν το «Roses» του Saint Jhn, ένα κομμάτι που κυκλοφόρησε το 2016, αλλά ξαφνικά βρέθηκε στην επικαιρότητα το 2020 με ένα remix του Imanbek, ενός παραγωγού από το Καζακστάν. Σε διάστημα ενός μηνός είχε 4,5 δισεκατομμύρια φορές σε βίντεο του TikTok. Από την άλλη, κανένα remix δεν πλησίασε το «Savage Love» (Laxed – Siren Beat) του Νεοζηλανδού Jawsh 685, ένα κομμάτι που έφτιαξε στο υπνοδωμάτιό του, με λίγη βοήθεια από τον Jason Derulo και τους BTS, και έγραψε ιστορία στα τσαρτ για όσους εμπλέκονταν. Πήγε Νο1 σε δεκαεφτά χώρες εκτός των ΗΠΑ.


Τα απρόσμενα και τα ελληνικά δεδομένα

Το «Driver’s License» της Olivia Rodrigo, που από την αρχή της κυκλοφορίας του γονάτισε την εφαρμογή και πλέον θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά ποπ κομμάτια της χρονιάς ανήκει στην κατηγορία των απρόσμενων χιτ. Οι «New York Times» υποστήριξαν ότι πρόκειται απλά για ένα καλό τραγούδι και ότι αυτό δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να κυριαρχήσει στον κόσμο του TikTok.


Και για να έρθουμε στα δικά μας, έχουμε δει και εδώ παρόμοια φαινόμενα, κι ας μην τους δίνουμε πολλή σημασία. Με πρώτο και καλύτερο τον Sin Boy που, ακολουθώντας πιστά το παράδειγμα του Drake, πριν κυκλοφορήσει επίσημα το «Fale», είχε ποστάρει ένα ολιγόλεπτο teaser του κομματιού με ρομποτικές χορευτικές κινήσεις που αρκετοί έφηβοι προσπάθησαν να μιμηθούν αργότερα στο ελληνικό TikTok. Κι αν προσέξει κανείς το επίσημο βίντεο του κομματιού, θα ανακαλύψει ότι είναι γυρισμένο με τον ερασιτεχνισμό και τον παιχνιδιάρικο τρόπο των βίντεο της εφαρμογής.


Προς το παρόν, η τάση του remix δεν έχει κάνει την εμφάνισή της, αλλά υπάρχουν αρκετά κομμάτια που έχουν γίνει viral από κει, όπως το «Pistoli»του Toquel και Sin Laurent, το «Δεν είσαι εδώ» των Tamta, Mente Fuerte, το «Bonnie»των Lil Koni, MG, Slogan, iLLEOo, το «Etsi» του Snik, το «Σ' αγαπάω σου φώναξα» του Πέτρου Ιακωβίδη, το «BOOM» των Johnny King x KG x Greg x Mc Daddy, το «Lockdown» της Natasha Kay, το «Aye Aye» των Konnie Metaxa & Tasos Xiarcho, το «Δοκίμασέ με» της Ελένη Φουρέιρα και το «Voodoo»των Light x Hawk.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Comment without Hesitation!

Join Our Newsletter

Από το Blogger.