Τι διαπίστωσα βλέποντας τον Ελαφοκυνηγό (1978)

 

Τι διαπίστωσα βλέποντας τον Ελαφοκυνηγό (1978)



Αν δεις τον Ελαφοκυνηγό και αποφασίσεις να το χαρακτηρίσεις μια αντιπολεμική ταινία θα έχεις δίκιο. Αν σταματήσεις όμως εκεί τη συζήτηση θα έχεις χάσει κάτι ουσιαστικό. Κάτι που τόσο απλά και ξεκάθαρα υποδεικνύει ο ντιρεκτορας Michael Cimino.


Όλα τα παρακάτω είναι απλά η άποψη μου. Τροφή για σκέψη και φυσικά αντίλογο. Θα χαρώ να ακούσω την άλλη άποψη αν υπάρχει.


Ο Ελαφοκυνηγός (Deer Hunter) γυρίστηκε το 1978 και πήρε και το Όσκαρ καλύτερης ταινίας το 1979. Πρωταγωνιστεί ο Robert de Niro και η Meryl Streep σε δεύτερο ρόλο.


Τα αντιπολεμικά μυνηματα είναι ξεκάθαρα.


Ξεκάθαρο είναι και η μη ύπαρξη Happy Ending. Ανεκπλήρωτος έρωτας, βία, βασανιστήρια, θάνατος... 


Περισσότερα για την υπόθεση ΕΔΩ


Η ταινία τελείωσε και σκεφτόμουν τα γνωστά: Τι ήθελε να μας πει ο ποιητής. Γιατί το θέμα του πολέμου του Βιετνάμ δεν ήταν κάτι αμάν και ουαου και χίχα χίχα.


Κάτι μου είχε ξεφύγει ξεκάθαρα και απόλυτα.


Αν αντικαταστήσουμε την λέξη πόλεμο με τη λέξη αλήθεια ή πραγματικότητα το παζλ δένει απόλυτα. Δίνει λόγω ύπαρξης της ταινίας.


Οι τρείς λεβέντες πήγαν στον πόλεμο του Βιετνάμ. Ο Robert de Niro ( Ελαφοκυνηγός) ήταν ο μοναδικός που πήγε συνειδητά και ήταν και ο πιο ικανός.Χωρις να ξέρει όμως την αλήθεια,την πραγματικότητα. Οι άλλοι δύο ήταν τρεις λαλούν και δυο χορεύουν.


Η σκηνή που τους έχουν αιχμαλώτους είναι η στιγμή που έρχονται σε επαφή με την αλήθεια. Την μαθαίνουν. Την βιωνουν.Με τον πόλεμο στη χειρότερη μορφή του. Τα βασανιστήρια.


Να τονίσω εδώ πέρα ότι όποιος ισχυρίζεται ότι ξέρει την αλήθεια μάλλον δεν ξέρει τι του γίνεται. Οι περισσότεροι από εμας είμαστε και παραμένουμε στην άγνοια ( με πρώτο τον συγγραφέα της ανάρτησης)


Η επαφή με την αλήθεια καταστρέφει πνευματικά τους δύο (το χάνουν) και ο δε Robert αλλάζει. Απεχθάνεται το θάνατο. Δε θέλει πλέον να σκοτώνει ελάφια ενώ απομακρύνεται αισθητά από την έννοια της αγάπης για την πατρίδα.


Η επαφή μας με την αλήθεια προϋποθέτει κάποια ανάλογη προετοιμασία από εμάς. Να ξέρουμε τα βασικά. Και ίσως λίγο περισσότερα. 


Όλοι αναζητούμε την ευτυχία, τη χαρά, την επιτυχία. Πόσοι από εμάς μπορούμε να τη διαχειριστούμε; Η μετάβαση από την άγνοια στην πραγματικότητα δεν είναι εφικτή για όλους. Για την ακρίβεια ειναι ανέφικτη για τους περισσότερους από εμάς.


Στην αναζήτηση της γνώσης της πραγματικότητας μπορεί να έχουμε απώλειες αν δεν είμαστε προετοιμασμένοι. Ανοιχτό μυαλό. Απλότητα. Αλήθεια. Είναι απλά αλλά δύσκολα πράγματα.


Μάθετε την αλήθεια και αυτή θα σας ελευθερώσει... Απόλυτα αληθινό. Πραγματικά οι τρείς τύποι στην ταινία πέρασαν στον κόσμο τους. Στην πραγματικότητα τους. 


Στην αναζήτηση της ζωής μας θα έρθουμε σε επαφή με την αλήθεια. Είμαστε έτοιμοι να τη δεχτούμε;


Escapemeter: 2/5


ΥΓ: Περίμενα περισσότερα από μια ταινία τέτοιου βεληνεκούς. Στις σημερινές αίθουσες ο Ελαφοκυνηγός θα περνούσε απαρατήρητος. Θα τολμήσω να πω υπερεκτιμημενη και μέτρια. Αν δεν την έχετε δει, δείτε την για εγκυκλοπαιδικους λόγους.

Η ερμηνεία του Robert είναι καταπληκτική.


Τι διαπίστωσα βλέποντας τον Ελαφοκυνηγό (1978)