Mocking of Christ - Σκοπιανή ταινία με το Χριστό και τη «Μακεδονία»

Με την είδηση ότι φτιάχτηκε μια ταινία στα Σκόπια που έχει προκλητικές αναφορές στην Ελλάδα, προκλήθηκε σάλος. Άλλωστε, η συγκυρία είναι τέτοια που ακόμη και η τέχνη ενοχοποιείται. Άλλωστε, ο λόγος που γυρίστηκε ενδεχομένως να ήταν προκειμένου να διαφημιστεί λόγω των διαπραγματεύσεων μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ.

Τώρα, όμως, η προκλητική ταινία με τίτλο «Mocking of Christ» που λογοκρίθηκε στη γειτονική χώρα, βγαίνει στις αίθουσες των κινηματογράφων και σίγουρα θα προκαλέσει νέες σφοδρές αντιδράσεις.

Η υπόθεση της ταινίας «Ο χλευασμός του Χριστού», έχει ως εξής: Ο Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος, ένας διάσημος δημοσιογράφος ενός γαλλικού πολιτικού περιοδικού επιστρέφει στη γενέτειρά του στη Βόρεια Ελλάδα, αναζητώντας την αλήθεια για τον πατέρα του, Λάζαρο, ο οποίος έζησε σαν πολιτικός πρόσφυγας στα Σκόπια. Ο κεντρικός ήρωας δολοφονείται, με «σταύρωση», σε μία πινακίδα υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομου στην Βόρεια Ελλάδα, που σύμφωνα με το έργο «χωρίζει την Μακεδονία στα δύο».

Η ταινία «Mocking of Christ», σε σκηνοθεσία του Γιάνι Μποζάτζι, διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ πρόσφατα και μάλιστα κέρδισε και μνεία πρωτοπορίας. Στο δε Φεστιβάλ και στον κατάλογό του εμφανίζεται ως «Μακεδονική». Σκηνές του έργου γυρίστηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Φλώρινα ενώ παίζει και η Ελληνίδα ηθοποιός Ι. Πηλιχού. Το γεγονός και μόνο ότι έχει την υποστήριξη του «ακραίου» προέδρου Γκ. Ιβανώφ και αφήνει υπόνοιες για αλυτρωτισμούς, σίγουρα δεν θα αρέσει σε πολλούς, ειδικά τώρα που η συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Comment without Hesitation!