Her Job - H Ελλάδα της κρίσης

Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, η ταινία του Νίκου Λαμπότ «Η Δουλειά της» με την Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου να επιστρέφει ως πρωταγωνίστρια στη μεγάλη οθόνη, παραδίδοντας μια ακόμη σπουδαία ερμηνεία, ανεπιτήδευτη, οικεία και βαθιά ουσιαστική και να βραβεύεται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, είναι ένας φόρος τιμής σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που συνεχίζουν να προχωράνε ακόμα κι όταν όλα γύρω τους καταρρέουν.

Η ταινία διηγείται με ειλικρινή και συγκινητικό τρόπο την ιστορία της Παναγιώτας, μιας σαραντάχρονης, σχεδόν αναλφάβητης νοικοκυράς και μητέρας δυο παιδιών, που θα χρειαστεί να αναζητήσει για πρώτη φορά δουλειά, όταν ο άντρας της χάσει τη δική του.

Μη έχοντας πολλά προσόντα, θα προσληφθεί για λογαριασμό μιας ιδιωτικής εταιρείας καθαρισμού σ’ ένα νέο πολυκατάστημα.

Εκεί, παρά τις συνθήκες εκμετάλλευσης και εργασιακής απαξίωσης, θα βιώσει μια πρωτόγνωρη αίσθηση οικονομικής και συναισθηματικής ανεξαρτησίας που θα την βοηθήσει να σταθεί για πρώτη φορά στα πόδια της.

Μία εύστοχη μελέτη πάνω στην ασυνήθιστη χειραφέτηση μιας γυναίκας. Ο κοινωνικο-οικονομικός αναβρασμός της Ελλάδας διυλίζεται μέσα από την απλή αλλά δυνατή ιστορία μιας γυναίκας που βρίσκει δουλειά ως καθαρίστρια στην «Δουλειά της», το πολλά υποσχόμενο ντεμπούτο του σεναριογράφου-σκηνοθέτη Νίκου Labôt.

Βοηθούμενη από την συγκινητική ερμηνεία της Τριανταφυλλίδου και σκηνοθετημένη με απλό, ρεαλιστικό τρόπο που σε στιγμές φέρνει στο μυαλό τους αδερφούς Νταρντέν, η ταινία αποκαλύπτει πώς ένα από τα πιο παραμελημένα επαγγέλματα μπορεί να σημαίνει τόσα για κάποιον που προσπαθεί να συντηρήσει μια οικογένεια, πόσω μάλλον να βρει αυτοεκτίμηση. Jordan Mintzer, The Hollywood Reporter

Η Τριανταφυλλίδου επικοινωνεί την ολοένα αυξανόμενη αυτοεκτίμηση της Παναγιώτας με τα πιο διακριτικά μέσα, μια ανεπαίσθητη αλλαγή στην έκφρασή της ή στη στάση του σώματός της. Ένας πραγματικός άθλος από την πλευρά της, τον οποίο φέρνει σε πέρας με χαρακτηριστική άνεση. Πίσω από την κάμερα ο Labôt είναι εξίσου μετρημένος, ξετυλίγοντας την ιστορία του με υπομονετική φροντίδα στα 89 λεπτά της ταινίας του, χωρίς ποτέ να προδίδει τον τόνο του στο βωμό ενός γκραν φινάλε λύτρωσης ή διδακτισμού.

Η λάμψη της αυτοπεποίθησης που τρεμοπαίζει στα μάτια της Παναγιώτας έπειτα από κάθε μικρή της επανάσταση θα φέρει δάκρυα στα δικά σας. Kevin Jagernauth, The Playlist





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Ok, Go it!