Το Κλουβί με τις Τρελές! La Cage aux Folles ! Από τις κωμωδίες που πρέπει να δεις!

 


Ο Ρενάτο και ο Αλμπέν είναι ζευγάρι εδώ και μία εικοσαετία, μεγαλώνοντας μαζί τον βιολογικό γιο του πρώτου, τον Λοράν, με τη βιολογική του μητέρα απούσα από τη ζωή του. 


Όταν ο Λοράν βρίσκει τη γυναίκα με την οποία θέλει να μοιραστεί το υπόλοιπο του βίου του, τους ανακοινώνει πως θα τη φέρει για φαγητό… παρέα με τους γονείς της, για να γνωριστούν τα μελλοντικά «συμπεθέρια». 


Ο Αλμπέν, όμως, δεν έχει θέση στο τραπέζι, καθώς ο πατέρας της κοπέλας είναι ο Υπουργός… Ηθικής! 



Ο Λοράν ασφαλώς τους έχει αποκρύψει την αλήθεια για τον κόσμο μέσα στον οποίο μεγάλωσε, το gay club με drag shows που ανήκει στον πατέρα του, όπου η μεγαλύτερη star του, η diva Ζαζά Ναπολί, δεν είναι άλλη από… τον Αλμπέν! 


Ο Ρενάτο ζητά από τη μητέρα τού Λοράν να παρουσιαστεί και να αναλάβει τα καθήκοντά της, το σπίτι μεταμορφώνεται σε συντηρητικό οίκο και η ψευδαίσθηση ολοκληρώνεται. 


Το κατά πόσον θα διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης, όμως, είναι άλλο θέμα…


Μία από τις πιο δημοφιλείς και ανατρεπτικές για την εποχή της κωμωδίες, «Το Κλουβί με τις Τρελές» βασίστηκε στο θεατρικό έργο του Ζαν Πουαρέ και κατάφερε να γίνει η πρώτη mainstream ταινία που έφερε τη θεματική και την κουλτούρα του queer / drag τρόπου ζωής σε ένα ευρύτερο κοινό, με το επιπλέον σπάνιο για γαλλική παραγωγή φαινόμενο να σπάει τα ταμεία σε αρκετές (έστω τις πιο προοδευτικές) πολιτείες των ΗΠΑ.



«Το Κλουβί με τις Τρελές», το θεατρικό έργο του Jean Poiret, ανέβηκε για πρώτη φορά στο Theatre du Palais Royal, τον Φεβρουάριο του 1973, με τον ίδιο τον συγγραφέα (και ηθοποιό) να ενσαρκώνει τον ρόλο του Ζωρζ. Σε αυτό το πρώτο του ανέβασμα, έφτασε τον ασύλληπτο αριθμό των 1.800 παραστάσεων (περισσότερο από ένα εκατομμύριο θεατές).


Το »Κλουβί με τις Τρελές» είναι ίσως η πιο entertaining ταινία που έκανε το Γαλλικό σινεμά την δεκαετία του ’70.



Παγκόσμια εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία, η ταινία κέρδισε τα βραβεία αρκετών ενώσεων στην κατηγορία της ξενόγλωσσης ταινίας, απέσπασε την Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσσης ταινίας αφήνοντας πίσω τους »Ευρωπαίους» του James Ivory και το »Γάμο της Μαρίας Μπράουν» του Rainer Werner Fassbinder! 


Και φυσικά απέσπασε και τρεις υποψηφιότητες για Oscar(σκηνοθεσίας για τον Edouard Molinaro, σεναρίου και κοστουμιών).




Απόλυτα κλασικό και αγαπημένο το "Κλουβί με τις Τρελές" είναι ένα κλουβί που όλοι μας θα θέλαμε να κλειστούμε …και από κινηματογραφική αλλά και από ηθική άποψη ….και μην μου πείτε οτι δεν θα θέλατε να είχατε τον συγκεκριμένο υπηρέτη-μπάτλερ στα πόδια σας καθημερινά! Κανείς δεν θα σας πιστέψει…


Με 7,3 μάλλον πρέπει οπωσδήποτε να δεις την ταινία (αν δεν το έχεις κάνει μέχρι τώρα)


La cage aux folles (1978) on IMDb





La Cage aux Folles (1979) - Buttering Toast Like a Man Scene 


La Cage aux Folles (1979) - You Don't Love Me Anymore Scene





0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Comment without Hesitation!

© All Rights Reserved. 2024 . Designed by OddThemes